699 – 05.07.2020

Uniți în rugăciune – Săptămâna 05-11 iulie – pentru echipa implicata in ajutorarea persoanelor varstnice

 

Săptămâna aceasta vă prezentăm un nou departament al lucrării din biserica noastră. Vă reamintim și scopurile acestor prezentări:

(1) Să cunoaștem departamentele de slujire ale bisericii.

(2) Să îi cunoaștem pe cei implicați și să îi încurajăm.

(3) Să sprijinim practic și, mai ales, să ne rugăm.

Astăzi, vă vom prezenta lucrările de caritate/ de întrajutorare care se desfășoară în biserica noastră.

În primul rând, avem la Betania o echipă implicată în ajutorarea persoanelor vârstnice. Echipa este coordonată de Eliza Rigo. Din echipă mai fac parte: Gil Murariu, Alexandra Copocean și Viviana Boangiu. Echipa este ajutată în mod constant de familia Golea Cristi și Alina, dar și de Andrei Jurescu. Scopul acestei grupe este să viziteze, să încurajeze și să sprijinească în mod practic frații și surorile în vârstă din adunare. În mod concret, aceste obiective sunt realizate prin:

-vizitarea celor vârstnici la casele lor.

-distribuirea de cadouri în perioada sărbătorilor.

-implicarea în diverse probleme, medicale sau materiale.

-organzarea de agape în care frații și surorile în vârstă să fie slujiți și să li se arate apreciere.

În al doilea rând, avem la Betania o echipă implicată în distribuirea banilor care se adună la colecta specială din prima duminică a lunii, atunci când ne împărtășim la Masa Domnului. Echipa este formată din: Maria Preda, Mariana Orășanu, Eliza Rigo, Viorica Oacheș, Iacob Murgu și Valentin Făt. Scopul aceste echipe este să identifice în mod constant persoanele și familiile din adunare care se confruntă cu nevoi speciale, să le viziteze și să împartă banii adunați în funcție de nevoile fiecăruia.

În al treilea rând, avem la Betania o echipă de familii care găzduiesc peste weekend fete de la cele două case „Debora.” Această lucrarea este coordonată de Alciona Boangiu. Scopul ei este ca, periodic, aceste fete să simtă căldura căminului și dragostea autentică a unei familii. Ne dorim, de asemenea, ca fetele să perceapă biserica noastră ca o comunitate iubitoare în care să fie integrate.

Ca text inspirativ pentru rugăciunea din această săptămână vom folosi 1 Tesaloniceni 4:9-10: „Cât despre dragostea frățească, n-aveți nevoie să vă scriem; căci voi singuri ați fost învățați de Dumnezeu să vă iubiți unii pe alții și iubiți într-adevări pe toți frații care sunt în toată Macedonia. Dar vă îndemn, fraților, să sporiți tot mai mult în ea.”

Privind în acest text observăm: (1) Realitatea dragostei frățești. Este vorba aici nu despre o iubire generală, vagă, ci despre iubirea care se manifestă între frații și surorile care alcătuiesc Trupul lui Hristos  și care își are originea în Dumnezeu. Aceasta a fost trăită în mod perfect de Hristos și dovedită sublim de biserica primară. (2) Prezența acestei iubiri în mijlocul tesalonicenilor. (3) Nevoia de a crește în această dragoste, de a nu se plafona. Întotdeauna se poate mai mult.

Motive de rugăciune:

(1) Mulțumim Domnului pentru dragostea frățească pe care o experimentăm la Betania. Mulțumim pentru cei care dăruiesc cu generozitate, dar și pentru cei care își fac timp pentru a cunoaște nevoile și pentru a împărți aceste daruri.

(2) Ne rugăm pentru cei implicați. Cerem pentru ei dragoste față de cei pe care îi slujesc, putere de muncă,

discernământ în evaluarea nevoilor, dar și înțelepciunea de a lucra în echipă.

(3) Ne rugăm pentru cei vizați de aceste lucrări. Ne rugăm pentru cei care sunt în vârstă și pentru cei care se confruntă cu probleme de sănătate. Ne rugăm pentru fetele de la Debora, pentru posibilitatea de a relua cât mai curând acest proiect. Cerem înțelepciune, răbdare și dragoste pentru familiile implicate.


Studiu biblic

Psalmul 44

 

Sinteza studiului: uneori, copiii lui Dumnezeu nu suferă din pricina păcatului lor, ci suferă de dragul Dumnezeului de care și-au legat numele.

Privire de ansamblu și structura textului:

-prima secțiune a psalmului ține de la v. 1 la v. 8. Această secțiune vorbește despre credincioșia, puterea și dragostea lui Dumnezeu din trecut, dar și despre încrederea nestrămutată pe care poporul o are în Dumnezeu chiar și în prezent.

-a doua parte începe în v. 9 și ține până în v. 16. Această secțiune vine ca un șoc. Ea este pusă în contrast față de prima secțiune prin conjucția „dar.” În ciuda credincioșiei lui Dumnezeu din trecut și în ciuda credincioșiei prezente a poporului față de Dumnezeu, El pare absent, iar asta face ca poporul să piardă luptele și să fie nevoiți să îndure ocara vrăjmașului.

-a treia secțiune începe cu v. 17 și se întinde până la v. 22. În această secțiune psalmistul încearcă să identifice cauza situației deplorabile în care se află poporul. Aceasta nu este cauzată de faptul că ei ar fi păcătuit prin încălcarea legământului. Care este totuși cauza: „Din pricina Ta,” spune psalmistul. (v. 2)

-a patra secțiune începe în v. 23 și ține până la final, v. 26, fiind o rugăciune ca Dumnezeu să intervină.

Cuvinte și expresii cheie:

Prima parte conține cuvinte și expresii care vorbesc despre luptă, despre biruință și despre înfrângere. Atât biruința cât și înfrângerea I se datorează lui Dumnezeu: „sabie” (v. 3), „doborâm vrăjmașii/ zdrobim potrivnicii” (v. 5), „arc și sabie” (v. 6), „oștirile noastre” (v. 9), „a da dosul înaintea vrăjmașilor” (v. 10), „pradă” (v. 10). Sunt multe cuvinte în următoarea secțiune care sugerează ocara: „ocara și batjocura” (v. 13), „de pomină și de clătinare de cap” (v. 14), „ocara și rușinea” (v. 15), „mă batjocorește și mă ocărăște” (v. 16).

Observații asupra textului:

Psalmistul observă mai întâi biruința minunată a poporului din trecut, atunci când Dumnezeu „a izgonit neamuri pentru a-i sădi pe ei.” (v. 2) Lucrarea a fost atât de minunată, încât ea nu poate fi explicată decât prin lucrarea supranaturală a lui Dumnezeu. Lucrul este afirmat emfatic: „nu prin sabia lor au pus mâna pe țară, nu brațul lor i-a mântuit, ci dreapta Ta, Brațul Tău, Lumina Feței Tale.” (v. 3) În cele din urmă, explicația este iubirea lui Dumnezeu: „pentru că-i iubeai.” (v. 3). Psalmistul observă mai apoi înfrângerile rușinoase de care poporul are parte acum și, așa cum a identificat cauza biruințelor, încearcă acum să identifice și cauza acestora. Concluzia e surprinzătoare: precum biruințele și înfrângerile I se datorează tot lui Dumnezeu: „Dar din pricina Ta suntem junghiați în toate zilele, suntem priviți ca niște oi sortite pentru măcelărie.” (v. 22). Nu doar că Dumnezeu nu aduce biruința, dar se pare că poporul este urât și persecutat din pricina Sa.

Aplicații:

Uneori copiii lui Dumnezeu, ca persoane individuale, dar și trupul lui Hristos, în ansamblul lui, sunt chemați să sufere de dragul Dumnezeului de care Și-au legat viața. Este nevoie însă de cercetare pentru a ne asigura că suntem de partea Domnului și că păcatul nu ne desparte de El, transformându-ne în vrăjmași ai Lui.

Chiar și în astfel de încercări, trebuie să ne rugăm și să ne punem credința în Dumnezeu. Apostolul Pavel citează v. 22 din Ps. 44 pentru a le reaminti credincioșilor din Roma, că niciun fel de încercare nu îi poate despărți de dragostea lui Dumnezeu care este în Hristos Isus (vezi Romani 8.)


Citirea Bibliei:

5 iulie Iosua 7 Psalmul 137, 138 Ieremia 1 Matei 15
6 iulie Iosua 8 Psalmul 139 Ieremia 2 Matei 16
7 iulie Iosua 9 Psalmul 140, 141 Ieremia 3 Matei 17
8 iulie Iosua 10 Psalmul 142, 143 Ieremia 4 Matei 18
9 iulie Iosua 11 Psalmul 144 Ieremia 5 Matei 19
10 iulie Iosua 12, 13 Psalmul 145 Ieremia 6 Matei 20
11 iulie Iosua 14, 15 Psalmul 146, 147 Ieremia 7 Matei 21

Sarbatoriti:

Florea Sebastian
Maftei Nadia
Acatrinei Geroma
Almăjanu Mariana
Maftei Nicoleta
Catana Antonica
Jurescu Cristian
Blaga Cristina
Murgu Petru

Anunturi:

În cadrul serviciului din această seară, ne vom bucura de prezența și slujirea fratelui Ghiță Mocan.

Duminica viitoare, în cadrul serviciului de seara, îl vom avea cu noi pe fratele Emil Bartoș care va relua studiul din cartea Eclesiastul.

 

mnului.

Reamintim datele bancare ale bisericii noastre, celor care doresc să își trimită dărnicia ONLINE:

Date bancare:
Beneficiar: Biserica Baptista Betania
Cont IBAN: RO68BRDE360SV76107493600

 

Pace celor ce vin,
Bucurie celor ce rămân,
Binecuvântare celor ce pleacă!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns