Încarc Evenimente

« All Events

  • Acest eveniment a trecut.

Studiu Biblic – Cortul Intalnirii

27 iunie 2019 @ 6:00 PM - 7:30 PM

Studiu biblic

Cortul Întâlnirii: o prezentare vizuală

Uneori este dificil să oferim o reprezentare vizuală a diferitelor elemente din Cortul Întâlnirii.Trebuie să subliniem că nu ilustrarea elementelor este esențială, ci înțelegerea semnificației acestora. În același timp însă, vizualizarea Cortului și a componentelor acestuia poate fi utilă pentru o înțelegere mai clară a acestor capitole dificile din Cartea Exodul. Astfel, în această ediție a buletinului duminical, ne-am propus să oferim câteva imagini ale obiectelor prezente în Cortul Întâlnirii, dar și ale veșmintelor preoțești, în speranța că acestea se vor constitui ca un ajutor în studiul nostru. După parcurgerea acestor capitole însă este esențial ca în mintea noastră să nu rămână obiecte antice de cult, ci Chipul binecuvântat al Domnului nostru Isus Hristos. Privind în urmă, ne dăm seama că aceasta a fost dintotdeauna menirea Cortului.

 

Cortul Întâlnirii-imagine de ansamblu

În această imagine poate fi observată, mai întâi, delimitarea Cortului Întâlnirii. Deși acesta era în mijlocul taberei, între celelalte corturi, era delimitat de acestea de o curte. Acolo aveau acces doar preoții, leviții, și, ocazional, aceia din popor care aduceau jertfe și trebuiau să le prezinte înaintea preoților. Poate fi observat altarul de aramă, dar și ligheanul în care se spălau preoții.

Chivotul legământului

Aici poate fi vizualizat Chivotul Legământului. Acesta era așezat în Sfânta Sfintelor (Locul prea sfânt). Era acoperit în totalitate cu aur, iar drugii cu care era purtat rămâneau permanent atașați, pentru că acesta trebuia purtat întotdeauna pe umeri. Accesul în fața Chivotului era drastic limitat, iar cei care nu au ținut cont de reglementarea acestui aspect au plătit uneori cu prețul vieții.

Masa cu pâinile pentru punerea înainte

Aceasta era așezată în locul sfânt, prima încăpere a Cortului, în partea dreaptă. Pe ea erau așezate două șiruri a câte șase pâini. Acestea erau schimbate la fiecare sabat cu altele noi. Cele vechi erau consumate de către preoți

Sfeșnicul

Sfeșnicul era așezat tot în prima încăpere a cortului, în locul sfânt, pe partea stângă. Se pare că, în varianta originală, acesta semăna cu un copac, astfel încât amintea de grădina Eden.

Altarul tămâierii

Acesta era cel de-al treilea obiect așezat în locul sfânt, în partea din față. Altarul era așezat în fața perdelei care despărțea locul sfânt de locul prea sfânt, perdea pe care erau lucrați heruvimi. Acest altar este asociat cu rugăciunea. La acest altar se afla Zaharia și se ruga atunci când îngerul îl anunță că va avea un copil (vezi Luca 1). Aceasta este perdeaua care se rupe atunci când Domnul nostru Își dă duhul.

Cortul Întâlnirii-secțiune

Marele Preot

În general, îmbrăcămintea Marelui Preot era una ornată, plină de culoare și strălucire. În marea Zi a Ispășirii însă Marele Preot trebuia să se îmbrace cu o haină albă de in, simplă. În fața sfințeniei lui Dumnezeu niciun om nu putea să emită vreo pretenție și toți trebuiau să se smerească și să ceară îndurare.

Detalii

Dată:
27 iunie 2019
Oră:
6:00 PM - 7:30 PM

Detalii

Dată:
27 iunie 2019
Oră:
6:00 PM - 7:30 PM